Diagnostyka OP-COM

<<

kmy

Posty: 171

Dołączenie: 16 Lis 2014 09:03

Post 10 Lis 2016 21:29

Re: Diagnostyka OP-COM

oznaczenie 1.39 czy 1.61 dotyczą wersji firmware, a nie sterowników.

Firmware to oprogramowanie wgrane na stałe do interfejsu, czyli do wewnętrznej pamięci interfejsu.
Sterowniki to oprogramowanie dla konwertera magistrali serial na USB, interfejs sam w sobie komunikuje się po starym już systemie i żeby komputer to odczytał, to dokłada się na płytce interfejsu taki tłumacz na język USB i do komputera wgrywa się sterowniki do obsługi tego układu.
Na koniec oprogramowanie op-com. Oprogramowanie wysyła żądania do interfejsu wykonania określonych czynności np. odczyt błędów ECU a interfejs je realizuje korzystając z firmware i żądań od op-coma.
Z reguły nowsze oprogramowanie op-com ma więcej możliwości i wymaga nowszego firmware, który te funkcje wykorzysta, obsłuży.
Zadziała także ze starszym firmwarem ale nie wszystko będzie dostępne, dlatego nowsze wersje op-com żąda zmiany firmware. Starsza wersja op-com nie ma takich funkcji więc nie wymaga aktualizacji.
Jeśli firmware jest nowszy np. 1.61 a oprogramowanie op-com z 2010 roku, to op-com wykorzysta tylko te funkcje, które ma w sobie zapisane, interfejs mógłby więcej, ale oprogramowanie tego nie wymaga, bo nie ma.
Także starsze wersje op-coma chodzą z nowszymi interfejsami, tylko nie wykorzystują ich w pełni.

Na wersji np. 1.45 działa op-com z 2010, z 2012 i z 2013 - ostatnie zhakowane w wersji vauxcom
Na wersji 1.61 też działają te wersje. Przynajmniej tak wynika z wpisów na oplowskich forach różnych osób.
Oczywiście cały czas piszę o wersji dla china clone.
Oryginalne oprogramowanie podobno uwala każdego chinola.
To Twoje, jeśli masz zakupione razem z interfejsem z chin, to jest już zhakowane i powinno działać z Twoim nowszym chinolem.
Bo jak dobrze zrozumiałem, masz dwa chnole, jeden stary w wersji 1.39 z oprogramowaniem op-com 2010 po polsku i nowszy w wersji firmware 1.61 z oprogramowaniem op-com po angielsku z 2012 lub 2013 roku. Tak?
<<

wojtek1976

Posty: 11

Dołączenie: 10 Lis 2016 00:13

Miejscowość: sexy land

Post 10 Lis 2016 23:03

Re: Diagnostyka OP-COM

wielkie dzięki za taką wypowiedz,mam jednego op-coma v1,60 i dwa programy ,ten co był z nim i ten w wersji polskiej -z netu.więc chyba można zaryzykować i uruchomić go na polskim programie .albo się nie połączy lub będzie okrojony tok jak piszesz

Forum Opel Insignia poleca:

<<

P405

Posty: 1220

Dołączenie: 19 Wrz 2011 17:01

Post 10 Lis 2016 23:14

Re: Diagnostyka OP-COM

2010 jest okrojony nie ma aktywnej funkcji programing. Błędnie pokazuje nasycenie dpf.

Xperia Z3
<<

wojtek1976

Posty: 11

Dołączenie: 10 Lis 2016 00:13

Miejscowość: sexy land

Post 10 Lis 2016 23:45

Re: Diagnostyka OP-COM

myślę że ten angielski co mam to będzie to samo co vauxcom 120309a-można to jakoś sprawdzić?
<<

kmy

Posty: 171

Dołączenie: 16 Lis 2014 09:03

Post 11 Lis 2016 06:41

Re: Diagnostyka OP-COM

Po uruchomieniu programu masz w dwóch miejscach na ekranie głównym nr wersji
podkreślone na czerwono

Image
<<

wojtek1976

Posty: 11

Dołączenie: 10 Lis 2016 00:13

Miejscowość: sexy land

Post 11 Lis 2016 12:51

Re: Diagnostyka OP-COM

u mnie jest tak- :D
Załączniki
Zrzut ekranu (1).png
Zrzut ekranu (1).png (41.3 KiB) Obejrzany 12608 razy
<<

wojtek1976

Posty: 11

Dołączenie: 10 Lis 2016 00:13

Miejscowość: sexy land

Post 11 Lis 2016 13:00

Re: Diagnostyka OP-COM

właśnie sprawdziłem na polskiej wersji- nie wykrywa interfejsu,tak więc chodzi tylko po angielsku
<<

wojtek1976

Posty: 11

Dołączenie: 10 Lis 2016 00:13

Miejscowość: sexy land

Post 16 Lis 2016 19:28

Re: Diagnostyka OP-COM

znalazłem inną wersję po polsku i działa na 1,6 :lol: :lol: :lol: :lol:
<<

czapeczka50

Posty: 12

Dołączenie: 14 Sie 2017 12:10

Miejscowość: Łódź

Post 14 Sie 2017 12:53

Re: Diagnostyka OP-COM

balldome napisał(a):1.59 czyta bloki pomiarowe i można programować sporo rzeczy
Witam.Mam wersje 1.59 wchodzi na Vaux-comie w bloki pomiarowe a tam na zapalonym silniku tylko czerwone kreski.silnik 1.8 Insignia.Wiesz moze co jest tego przyczyną?
<<

kicaj II

Posty: 2

Dołączenie: 10 Kwi 2016 13:43

Miejscowość: Nowy Targ

Post 29 Sie 2017 10:50

Re: Diagnostyka OP-COM

Witam. Ja mam następujący problem.Po aktualizacji windows-a 10 przestał działać vauxcom 120309a. Po odpaleniu prosi o aktywację programu. Jak się z tym uporać?
PoprzedniaNastępna

Forum Opel Insignia poleca:

Powróć do Elektryka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości