Problem z ESP instalacja gazowa STAG 300,A28NET!!!

<<

Loli31

Posty: 3

Dołączenie: 20 Lip 2015 19:29

Post 04 Sty 2016 19:46

Problem z ESP instalacja gazowa STAG 300,A28NET!!!

Witam wszystkich forumowiczow.
Od jakichs 6miesiecy borykam sie z problemem ktory na poczatku wydawal sie blachy a z czasem stal sie mega irytujacy.
Otoz jakis czas temu zalozylem instalacje gazowa STAG 300 ze sterownikiem ISA 2.Jestem kompletnym laikiem,wiec latwo mi wcisnac jakies gow...Prosilem osobe to zakladajaca aby zrobil to naprawde solidnie i na drogich czesciach.
Jak widac szalu nie ma..Od razu po montazu komputer zaczal pokazywac blad ESP,tzn np.jade 300 km normalnie,bezproblemowo po czym wlacza sie esp na jakies 150km,po czym samoistnie gasnie i tak w kolko.
Natrualnie sprawdzilem wszystko jadac na benzynie i zadnego problemu nie ma (zrobilem 600km dla sprawdzenia).Ewidentnie wiec problem jest z gazem.Dodam ze kasowanie bledow nic nie daje.Wyskakuje tylko blad przeplywomierza.Tak jak pisalem wyzej na benzynie,brak tematu.Jezdze od mechanika do mechanika wydalem juz kupe kasy na to aby doprowadzic ten samochod do porzadku i nic.
Prosze Was o pomoc,bo ta sytuacja doprowadza mnie juz do szalu....
Pozdrawiam serdecznie
<<

phex1337

Posty: 30

Dołączenie: 23 Lip 2014 20:52

Post 04 Sty 2016 22:22

Re: Problem z ESP instalacja gazowa STAG 300,A28NET!!!

Witam

Posiadam identyczny problem co kolega wyżej gdy wyłączę gaz wszystko działa prawidłowo błędu nie wywala ale gdy przełączę na LPG co jakiś czas wyświetla komunikat "sprawdź system esp" zegary chwile wariują i nie mogę później włączyć tempomatu w piątek jadę na przegląd serwisowy gazu i oczywiście wspomnę o irytującym problemie posiadam sterownik STAG 4 QBOX PLUS baracudy i kme tour.

Loli31 gdy wyskakuje ci błąd masz później problem z cięższym odpaleniem samochodu ?

Forum Opel Insignia poleca:

<<

Loli31

Posty: 3

Dołączenie: 20 Lip 2015 19:29

Post 05 Sty 2016 16:03

Re: Problem z ESP instalacja gazowa STAG 300,A28NET!!!

Dokladnie tak jak piszesz.Mam to samo.Juz zastanawialem sie czy aku nie wymienic ale z tego co posprawdzalem to aku ma prawidlowe napiecie i ladowanie tez jest ok.Daj znac jak ci poszlo.
Juz mi rece opadaja tyle warsztatow zwiedzilem....
<<

phex1337

Posty: 30

Dołączenie: 23 Lip 2014 20:52

Post 05 Sty 2016 22:50

Re: Problem z ESP instalacja gazowa STAG 300,A28NET!!!

Akumulator na pewno nie ma z tym nic wspólnego, parę dni temu wymieniłem na nowy a problem pozostał. Wydaje mi się że problem bd tkwił w samym sterowniku napisałem na lpg forum w dziale STAG i przedstawiłem nasz problem może coś poradzą ;)
<<

phex1337

Posty: 30

Dołączenie: 23 Lip 2014 20:52

Post 11 Sty 2016 13:45

Re: Problem z ESP instalacja gazowa STAG 300,A28NET!!!

Witam byłem dziś na regulacji LPG pojechaliśmy w miasto i było wszystko w porządku do czasu aż kolejny raz zegary poświrowały i oczywiście wyskoczył komunikat "sprawdź system esp"

Wcześniej zanim ruszyliśmy podpiął pod kompa i od razu zauważył zbyt wysokie napięcie ładowania około 14.8-14.9 a gdy zegary świrowały spadło do 13 po chwili uspokoiły się i wyskoczył komunikat związany z esp a napięcie wróciło do poprzedniego wskazania 14.9 wydaje mi się że jest to zbyt wysokie napięcie ale poczytałem kilka artykułów i chłopaki pisali ze w insigniach ten typ tak ma inny wymienił diody + regulator i wróciło mu do normy czyli max 14.4. Jutro umówiłem się żeby sprawdzili mi alternator i ewentualnie wymienili podzespoły.

Myślicie że w tym może tkwić problem na benzynie wszystko ok za to na gazie wywala błędy szkoda że nie mam podglądu czy na benzynie spada napięcie...
<<

P405

Posty: 1225

Dołączenie: 19 Wrz 2011 17:01

Post 11 Sty 2016 20:38

Re: Problem z ESP instalacja gazowa STAG 300,A28NET!!!

Mój ładuje nawet 15V wszystko zależy w jakiej kondycji jest akumulator.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
<<

phex1337

Posty: 30

Dołączenie: 23 Lip 2014 20:52

Post 01 Lut 2016 19:53

Re: Problem z ESP instalacja gazowa STAG 300,A28NET!!!

Witaj u mnie problem z esp rozwiązali twierdzili że było zwarcie na kablach podłączyli i sprawdzili wszystko od nowa i jak narazie błąd nie wyskakuje ;)

Jeżeli chodzi o odpalanie samochodu to problem pozostał... założyłem nowy temat gdzie bliżej poznasz temat....
<<

galanty

Posty: 1

Dołączenie: 24 Sty 2019 16:15

Post 29 Sty 2019 14:58

Re: Problem z ESP instalacja gazowa STAG 300,A28NET!!!

Informacja dla potomnych:
Miałem podobny problem, okazało się, że instalacja LPG była podpięta do interfejsu ODB w samochodzie. I ona raportowała błędy do komputera samochodu.
Pojawiała mi się kontrolka od ESP. Błąd w komputerze wskazywał na przepływomierz powietrza.

Panowie od gazu odpięli ODB, wyłączyli automatyczną kalibracje LPG (bo do tego to było), skalibrowali instalację LPG po swojemu i po problemie.

Forum Opel Insignia poleca:

Powróć do Silniki benzynowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości